11.18 KAUWGOM

Amerika het belangrijkste kauwgomland ter wereld. De eerste fabriek startte omstreeks 1871. En al gauw kwamen er meer. Kauwgom met de smaak pepermunt was de eerste en werd in Amerika steeds populairder. In Nederland begon het gekauw op de kauwgom pas na de Tweede Wereldoorlog. Veel Amerikaanse soldaten die Nederland in 1945 bevrijdden, hadden kauwgom bij zich. Ze kauwden het zelf, maar deelden het ook uit. Indrukwekkend de zogeheten ‘Black Soldiers’ met hun sneeuwwitte tanden. Steeds meer Nederlanders leerden kauwgom kennen. Kauwen op kauwgom werd stoer gevonden. Heel wat Nederlandse jongens wilden er net zo stoer uit zien als Amerikaanse soldaten. Om indruk te maken, en natuurlijk dat het lekker was. Ook meisjes gingen kauwen met voornamelijk de zogeheten bubblegum. De eerste kauwgomfabriek ging in Nederland in 1948 van start onder de merknaam Maple Leaf. Onderstaande tekstblokken staan min of meer in relatie met het thema kauwgom.

  • Omstreeks 1925 werd een aanvang genomen met de aanleg van het spoorlijntje Schin op Geul en Kerkrade. In de volksmond het zogeheten 'miljoenlijntje'. Deze naam is ontleend aan de hoge kosten van dit traject. Eén miljoen gulden (ongeveer €455.000) per kilometer. De bouwkosten liepen zo hoog op omdat er nogal wat tunnels, bruggen en duikers gebouwd moesten worden. Bovendien moesten alle bouwwerken extra stevig worden gemaakt in verband met mogelijke verzakkingen door de plaatselijke mijnbouw. Ook moesten enorme hoeveelheden grond worden verplaatst om hoogteverschillen te overbruggen.
  • Zo ook bij de tram- en verkeerstunnel gelegen aan de Wijngracht in Kerkrade. Nadat de ovale tunnelsegmenten tegen elkaar waren geplaatst, werden in die tijd de kitsnaden volgespoten met vloeibare pek. Na uitharding bleven de doorgelopen pekslierten jarenlang zichtbaar. Wij hadden ons laten vertellen dat door het kauwen op deze pek, wij dezelfde witte tanden zouden krijgen als eerder genoemde 'Black Soldiers.' Menige tanden zijn er op stukgebeten. Hoe dan ook de echte kauwgom was vele malen aangenamer van smaak….