René Schupp

15.1 BRONNEN

De leesplankjes van vroeger en het monotone ritme als de klas de woordjes opdreunde: ´Aap...Noot...Mies.' Het was een hele beleving; de basis van ons lees en schrijfvermogen. De prachtige wandplaten van ´Cornelis Jetses´ maar ook de latere leesboekjes van ´Ot en Sien´ maakten een diepe indruk. In zijn illustraties legde Jetses vast hoe men vroeger leefde, woonde en werkte. Hierdoor kon ik de wereld aanschouwen en ook mijn fantasie een plaats geven.

FANTASEREN
Tijdens onze kinderjaren werd onze fantasie gestimuleerd. Sprookjes met de personages en hun kwaliteiten zijn grensverleggend. Wij zijn spelenderwijs vertrouwd geraakt met het verschil tussen goed en kwaad. Wij bevinden ons in voortdurende staat van transformatie en evolutie. Het is geen toeval dat legenden en verhalen uit de overlevering tot onze verbeelding spreken. Vaak zogeheten ijkpunten over de wijze hoe we in het leven staan.

BRON VAN KENNIS
Uiteraard komen we in de vele informatiebronnen vaker in aanraking met tegenstrijdigheden. Zo is er ook duidelijk verschil in opvatting:´The Big Bang´ of ´Scheppingsverhaal´. Onze intuïtie kan een goede raadgever zijn. Wij allen hebben een bron van kennis in ons. Het gaat erom die aan te boren en zelf de verhouding te vinden tot wat is overgeleverd. Echter onze horizon verbreden, gaat niet vanzelf. Uiteraard zijn er ook vele malafide commerciële centra of individuele personen met zogeheten spirituele roepingen. Hoe dan ook; we moeten wel bij de les blijven. 

DE WAARHEID
Er zijn vele wegen die naar Rome leiden; zo ook in de wegen naar de Waarheid. Belangrijker dan de antwoorden van anderen, zijn onze eigen vragen. Het laatste woord is nooit gezegd. Zonder het belang van een aantal uitstekende schrijvers uit het oog te verliezen, wil ik graag enkele boeken in het bijzonder onder de aandacht brengen. 

BOEKEN / SCHRIJVERS
Een aantal boeken zijn geschreven in oude stijl en moeizaam te lezen. Onderstaand volgt een overzicht van specifieke boeken. In de volgende hoofdstukken een kort overzicht van moderne schrijvers. Een en ander is het overdenken waard en kan bijdragen aan onze beeldvorming in de zoektocht naar de Waarheid.

HELENE PETROVNA BLAVATSKY (1831-1891)
Blavatsky introduceerde de theosofie in de westerse wereld. Door deze stroming zijn begrippen als karma en reïncarnatie bekend geworden. Volgens Blavatsky komen theosofische ideeën overal in oude en nieuwe religies voor en gaat het dus niet om een nieuwe leer. Op die manier beschouwd zou de theosofie een van de meest universele stromingen zijn die er bestaan. Hoewel haar opvattingen omstreden zijn, heeft zij onmiskenbaar een grote invloed gehad op het latere esoterisch-filosofische denken. Enkele bekende werken zijn: Isis Ontsluierd / De Geheime Leer / De Stem van de Stilte / De Sleutel tot de Theosofie. Daarnaast schreef ze ook vele artikelen en occulte vertellingen.

ALICE BAILEY (1880-1949)
Zij was een Brits schrijfster en wordt door haar volgelingen gezien als voorzetster van het werk van theosofe Helena Petrovna Blavatsky. Haar volgelingen zien haar als kanaal van wat ze noemen de Hiërarchie van Meesters. Tussen 1919 en haar dood in 1949 schreef ze 24 boeken met esoterische inhoud, die vooral te maken hebben met de ontwikkeling van de ziel en dienstbaarheid aan de mensheid.

JOZEF RULOF (1898-1952)
Hij was een helderziend, genezend, schrijvend en schilderend medium. Hij heeft een schat aan wijsheid ontvangen uit het Hiernamaals. Het unieke van Jozef Rulof was de grote hoogte van zijn mediumschap, waardoor de ontvangen wijsheid zuiver op aarde kon komen. De ontvangen wijsheid is beschikbaar in 27 boeken. Website: rulof.org

Maak jouw eigen website met JouwWeb